Jak správně umýt ovoce a zeleninu?
Určitě jste viděli v televizi či na internetu, co vše je na povrchu kupovaného ovoce či zeleniny. Pěstitelé samozřejmě při farmaření využívají nejrůznější pesticidy a další látky, které zabraňují, aby se jim většina úrody zničila. Jak tedy správně potraviny umýt?
Rozhodně nic nepřehánějte. Nemusíte na umývání jít přímo vědecky a strávit drahocenný čas řešením toho, zda na ovoci neulpěli částečky hnojiv. Druhým extrémem je utrhnutí jablka ze stromu, otření o triko a okamžitá konzumace. To jste jistě za svůj život také párkrát udělali.
Umývejte ovoce i zeleniny až před konzumací!
Ovoce i zelenina by se měly umývat těsně před zpracováním nebo konzumací. Pokud byste je umyli hned po přinesení domů, je pravděpodobné, že se na nich vytvoří plíseň nebo rychleji shnijí. Až pro samotné použití je dobré potraviny řádně umýt.
K umytí vám postačí obyčejná voda a kartáček na mytí ovoce. Ano, kartáček na ovoce opravdu existuje a je dobré ho mít doma. Studená voda je dostačující, ale lepšího účinku dosáhnete s teplou variantou.
A co se slupkou?
U některých druhů zeleniny odstraňujeme slupku – musí se tedy umývat před jejím oškrábáním? Pokud je zelenina čerstvá, jako například brambory, stačí slupku pouze pořádně očistit. Určitě víte sami, že po upečení nebo uvaření jsou brambory se slupkou nejlepší. Pokud se rozhodnete pro odstranění slupky, nemusíte ji před škrábáním omývat, stačí omýt potravinu až poté studenou vodou.