Jak vybrat džezvu a proč v ní vařit kávu
Pokud jste milovníky kofeinového nápoje, jehož vůně nás po ránu dokáže zaručeně dostat z postele, pak vám nemusíme říkat, co je to takzvaná džezva. Jestliže jste však světem kávy méně políbení, jistě si pokládáte otázku, co to džezva je. Nejedná se o typický produkt, na který narazíte na každém rohu. Mluvíme o kónické nádobě, která má dlouhé ucho a nálevku. Je určená především k vaření kávy a většinou je vyrobená z nerezové oceli.
Jestliže jste nikdy nepili kávu vařenou v džezvě, měli byste to okamžitě napravit. Káva je totiž chuťově zcela jiná.
Pro vařit kávu v džezvě?
A tím jsme si trochu odpověděli na naši otázku, a sice proč vařit kávu v džezvě. Důvodem toho je právě ona chuť, která bude zcela jiná, než jak ji znáte. Káva se v džezvě vaří, většinou už rovnou s cukrem nebo nejrůznějším kořením. To džezvě dodává opravdu nezaměnitelnou chuť i fantastické aroma, které člověka dostane doslova do kolen.
Možná si říkáte, že příprava kávy je jistě velice náročným procesem, ale opak je pravdou. Je to velice snadné a takto připravit kávu je možné i ve chvíli, kdy přijde návštěva.
Jak vybrat džezvu?
Rozhodli jste se, že džezva bude to, co se stane součástí vaší domácnosti? Pak si jistě lámete hlavu nad tím, jak džezvu vybrat. Jak již bylo zmíněno, nejedná se o zrovna snadno sehnatelné zařízení nebo produkt, i proto je výběr této konvice trochu náročnější.
Při výběru džezvy rozhoduje to, jak často budete kávu v konvici vařit. Také je důležité vědět, pro koho budete vlastně vařit. Od toho se bude následně odvíjet také objem džezvy.
Kromě toho si všímejte i materiálu, ze které je džezva vyrobená. Také vás musí zajímat úprava ucha čili rukojeti. Důležité je, aby oba materiály byly zdravotně nezávadné.
A samozřejmě se informujte o tom, jestli je konvice vhodná ke klasickému ohřevu na tepelném zdroji, jako je elektřina nebo plyn.