Jak vybrat správný kuchyňský nůž
Vybavujete si svou kuchyni? Nezapomeňte na koupi kvalitního kuchyňského vybavení. V současné době je možné investovat do mnoha kvalitních kusů nádobí, důraz klaďte zejména na kvalitu kupovaných hrnců a také nožů. Zejména nože jsou základem každé kuchyně. Otázkou je, jak vybrat ten správný nůž?
Každý člověk si musí uvědomit, že nůž bude používat opravdu dnes a denně. Právě nůž je nejčastěji využívaným kusem nádobí, neměli byste jeho výběr podceňovat. Taktéž si nesmíte myslet, že si vystačíte pouze s jedním jediným nožem, potřebovat jich budete trochu více.
Jelikož nože budete využít při přípravě pokrmů nebo svačin, neinvestujte do takového nože, který s vámi vydrží jen pár říznutí. Rozhodli jsme se proto prozradit vám, podle čeho byste měli kuchyňský nůž vybrat či jak vybrat ten správný a vyvolený.
Čepel by měla být z nerezové oceli
V případě výběru kuchyňských nožů doporučujeme investovat do takových, které mají čepel z nerezové oceli. Nerezová ocel je hutní materiál známý pro svou vysokou odolnost vůči korozi. Pokud tedy budete investovat do nože s nerezovou ocelí, budete se moct radovat z toho, že vám nůž vydrží delší dobu.
Doporučujeme nože vybírat i dle HRC. Pokud hovoříme o HRC, hovoříme o stupních tvrdosti podle Rockwella. Obecně tedy platí, že čím je ocel, ze které je čepel nože vyrobena, tvrdší, hůře půjde naostřit. Na druhou stranu křehčí ocel má delší životnost.
Už jste přemýšleli o keramických nožích?
Klasické nože s nerezovou čepelí však nejsou jediné, do nichž lze investovat. Investovat také můžete do keramických nožů, které v sobě nesou celou řadu výhod. Například neuvolňují kovovou chuť, keramika je velmi stabilní materiál. Při krájení ovoce a zeleniny tak nebudete mít na jazyku chuť kovu, naopak dojde k zachování maxima vitaminů a tělu prospěšných látek.