Která zelenina rozhodně nepatří do lednice?
Ač vám pomocí lednice zůstane některá zelenina déle čerstvá a prodloužíte tím její trvanlivost, jsou určité potraviny, které byste do ní rozhodně dávat neměli. Naopak jim totiž můžete uškodit a rychleji vám shnijí. O které kusy zeleniny se jedná?
To, že uchovávání potravin v chladu prodluží jejich trvanlivost, je známá věc. Tak jako vše ale není univerzální a nevztahuje se úplně na všechno.
Z ovoce nedávejte do ledničky banány, mango či papája. Všechno tohle ovoce totiž ještě potřebuje zrát a sládnout.
Batáty a brambory
Ze zeleniny začneme batáty a brambory, pro které není umístění v lednici zrovna ideální. Batáty by vám v chladné teplotě velmi rychle zhořkly a vytratila by se jejich nasládlá chuť. Ač mají brambory rády chládek, tak nízké teploty také nejsou ideální. Pro dlouhodobé skladování raději zvolte nižší pokojovou teplotu a pokud možno temno.
Přečtěte si také: LETNÍ DRINKY, KTERÉ VÁS OSVĚŽÍ
Cibule
Cibuli také uchovejte v temnu a suchu, ideálně při chladnější pokojové teplotě. V lednici by vám snadno zvlhla a tvořila by se na ní plíseň. Nezapomeňte prostor, kde skladujete cibuli, dobře větrat. Zapomeňte také na igelitový sáček, který jen podporuje zapaření.
Česnek
Stejná pravidla jako s cibulí platí i pro česnek, který je také velmi náchylný ke zvlhnutí a tvorbě plísní. V lednici vám proto může také rychleji hnít.
Obecně platí pravidlo, že pokud chcete, aby vám daná zelenina ještě dozrála a zesládla, je dobré ji nechat mimo lednici. Pokud víte, že chcete papriku, rajče, okurku a další v blízké době spotřebovat, nechte je raději v pokojové teplotě.