prošlé potraviny

Nevyhazujte prošlé potraviny, většina z nich je stále v pořádku

Při prohledávání nebo úklidu skříněk jste narazili na potraviny, které jsou dle data trvanlivosti prošlé? Nevyhazujte je, mnohdy je to totiž zbytečné plýtvání. Poradíme vám, jak zjistit, zda je jídlo stále v pořádku.

Dva údaje, které říkají něco jiného

Existují dva různé údaje, které na potravinách často najdete, jedná se o datum minimální spotřeby a datum označované jako „spotřebujte do“. Hlavní rozdíl je právě v tom, zda jsou tyto potraviny stále v pořádku i po tomto uvedeném datu.

Přečtěte si také: Co pomůže na vybledlé prádlo?

Datum minimální trvanlivosti

Produkty s tímto údajem jsou pro vás bezpečné i po datu, jelikož číslo udává pouze dobu, po kterou bude mít věc svou původní kvalitu. Po minimálním datu se pak může mírně měnit například konzistence nebo výraznost chuti. Tohle jídlo je ale stále zdravotně nezávadné, takže jej rozhodně nevyhazujte. Mluvíme pouze o potravinách, které nejsou otevřené. Pokud jste již danou věc načali, měli byste ji také co nejdříve spotřebovat.

Datum spotřeby

Tohle datum je pro vás červeným vykřičníkem, protože po uplynutí této doby už může mít nepříznivé dopady na vaše zdraví. Způsobí vám například střevní problémy nebo otravu. Jedná se většinou o potraviny, které se rychle kazí, jako jsou například jogurty, sýry či maso. Zvlášť u masa opravdu na dodržování data dbejte.

Udržujte si ve svých skříních v kuchyních pořádek a zamezte tomu, že náhle objevíte některý prošlý produkt. Zkrátka se snažte mít vždy přehled o tom, co se ve špajzce nachází.