Poradíme vám, jak si doma rychle uděláte sušené ovoce.
Sušené potraviny mají skvělou výhodu v tom, že vám vydrží dlouho, aniž by se zkazily. Jedná se navíc o výživnou a zdravou dobrotu, kterou si můžete přibrat s sebou jako svačinku. Není přitom nic jednoduššího než si doma nasušit své oblíbené druhy ovoce.
U každého druhu suroviny, ať už je to ovoce, maso nebo zelenina, existuje individuální doba jejich sušení. Dávejte si pozor na dlouhé sušení při teplotních výkyvech, protože takto nastartujete tvorbu plísní. Proto pro sušení potravin nejsou příliš vhodné půdy nebo jiné podobné prostory, kde je větší vlhkost a ovoce se suší pomalu.
Pro kvalitní sušení je nejlepší sušička potravin, u které se plísní bát nemusíte, a navíc udržuje stále stejnou teplotu.
Ovoce
Nejjednodušší je tvorba sušeného ovoce. Vysušit můžete opravdu cokoliv, co vás napadne, od manga, jablka, rybíz či maliny. Ovoce také vysušíte vcelku rychle, protože obsahuje hodně vody, která se zanedlouho vypaří. Takto zpracované kousky ovoce poté můžete použít jako čajovou směs, lehkou svačinku nebo přísadu do musli.
Přečtěte si také: Trendy, které ovlivňují stavby domů.
Zelenina
U zeleniny platí téměř totéž, fantazii se meze nekladou, a tak si můžete pohodlně nasušit například rajčata, celer či cuketu. Určitě také víte, že sušená rajčata poté můžete naložit do oleje, kde vám vytvoří skvělou přísadu do těstovin.
Maso
Největším oříškem je sušené maso, které vyžaduje dlouhé vystavení teplu. Jedná se ovšem o velký přísun bílkovin v té nejsurovější podobě. Maso před sušením můžete naložit nebo jen nakořenit. Vyberte co nejlibovější maso a ořežte přebytečný tuk. Minimální teplota pro sušení masa je poté 60 stupňů.