Pozor na salmonelu z jídla. V létě vzniká i na melounech!

Pozor na salmonelu z jídla. V létě vzniká i na melounech!

Salmonelóza je nepříjemné střevní onemocnění, které vzniká nejčastěji požitím špatně zpracovaného masa či vajec. Bakterie salmonely totiž ničí pouze vysoké teploty, proto při nedostatečném upečení či uvaření hrozí riziko potíží jako je zvracení, průjem nebo horečky. Kontaminované ale nemusí být pouze maso, salmonelu dostanete i z melounu nebo okurky!

Bakterie salmonely může v létě velmi aktivně přenášet také hmyz, vyšší letní teploty navíc nahrávají rychlejšímu množení bakterií na jídle. Nejde přitom jen o zpracování jídla, ale i jeho správné skladování.

Příznaky

Průběh onemocnění je velmi nepříjemný a vyčerpá celý organismus. Mezi hlavní příznaky patří průjem, křeče, horečky, zvracení a bolest hlavy. Nejdůležitější je pro vás v průběhu nemoci odpočinek a dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Přečtěte si také: Jak správně umýt ovoce a zeleninu?

Pozor na grilování

V létě oblíbené grilování je také častým zdrojem onemocnění. Určitě jste už někdy sejmuli z grilu maso dříve, než bylo zcela hotové, protože se vám zkrátka nechtělo čekat. Právě v létě se ale rozhodně vyčkávání a pořádné propečení masa rozhodně vyplatí. Dejte také pozor na potraviny, které obsahují syrová vejce, jako je například majonéza.

Vodnaté potraviny

Potraviny, které obsahují vysoký podíl vody, vytváří také riziko. Ve vyšších teplotách se zde totiž také mohou rychleji množit bakterie, obzvlášť pokud je uzavřete do sáčku. Typickým příkladem jsou melouny a okurky, které rozkrojíte a zabalíte do sáčku.

Abyste se opravdu vyhnuli salmonelóze, dbejte na důkladnou hygienu před manipulací s potravinami, jezte pokud možno jen čerstvé potraviny a vše vždy pořádně tepelně upravte.