Nejlepší vaječný likér
Po cukroví je asi nejvyhledávanějším receptem během vánočního období recept na vaječný likér. Takzvaný vaječňák zkrátka k Vánocům patří a stejně jako bramborový salát je specifikem každé rodiny. Jak vypadá recept na ten nejlepší vaječný likér?
Co budete potřebovat?
250 ml mléka
250 ml smetany na šlehání (alespoň 33 % tuku)
85 g cukru
4 žlouky
250 ml rumu
Postup:
V hrnci si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu ke šlehání a sladké kondenzované mléko. Poté přidáme zrnka z vanilkového lusku.
Tuto směs poté za stálého míchání pomalu přivedeme k varu tak, aby nám začala houstnout. Poté, co je směs dostatečně hustá, ale zároveň řidší než puding, odstavíme hrnec z plotny a necháme vychladnout.
Teprve po vychladnutí vmícháme do směsi rum. Poté dejte likér do lednice, a pokud ho rychleji nevypijete, vydrží vám v ni díky alkoholu i měsíc.
Dbejte na kvalitní suroviny
Nejdůležitějším bodem pro ten nejlepší vaječný likér jsou ale suroviny. Pokud chcete udělat likér opravdu lahodný, použijte na jeho přípravu opravdový rum vyrobený ze třtinového cukru, který dodá nápoji tu pravou chuť. Na kvalitní vanilku také nezapomínejte.
Poslední ingrediencí je ta vaše specifická, záleží na vás, jestli likér ozvláštníte kondenzovaných mlékem s příchutí karamelu nebo čokolády, nebo vymyslíte jinou vychytávku, která udělá z vaječného likéru ten vás jedinečný. Fantazii se meze nekladou a je jen na vás, co vám nejvíce chutná. Důležité je, aby byl likér připravován poctivě a s láskou.