Jak se správně starat o lednici
Lednice patří k domácím spotřebičům, bez kterých se zkrátka neobejdete. Nebo si snad umíte představit to, že byste ve své kuchyni lednici neměli? Kde byste skladovali zeleninu, některé druhy ovoce nebo uzeniny či sýry? Lednice je zkrátka nepostradatelná, i když to není zrovna levná záležitost. I z toho důvodu byste se o svou lednici měli pořádně starat, protože kvůli špatné péči se snižuje její životnost.
Zatímco dříve si své potraviny lidé uschovávali ve sklepě nebo v jeskyních, aby déle vydržely, nyní se používají lednice, o které je třeba se správně starat. Otázkou ale zůstává, jak se tedy správně starat o lednici? Jak již bylo zmíněno, nesprávnou péčí o ni se jí rapidně snižuje životnost.
Lednice by neměla být ani plná, ale ani prázdná
U lednice platí jedna zásada, a sice neměla by být ani prázdná, ale na druhou stranu ani příliš plná. Jen tak vás tato bílá dáma odmění svým opravdu dobrým výkonem. Pokud bude prázdná, bude fungovat “naprázdno”. Pokud zase bude plná, její výkon se rapidně sníží.
Udržujte ji v optimální teplotě
Co je velice důležité, tak je to, aby lednice byla v optimální teplotě. Obecně platí jedno pravidlo, a sice teplota v lednici by se měla pohybovat kolem čtyř až pěti stupňů Celsia, v mrazáku by se pak teplota neměla pohybovat nad mínus osmnácti stupni Celsia. Teplotu udržujeme takovou především uvnitř lednice. Ve dvířkách lednice bude teplota samozřejmě krapet jiná. Dvířka v lednici jsou nejteplejším místem celého spotřebiče.
Nevětrejte
Aby byla správná teplota zachována, nikdy by se nemělo větrat v lednici. Nevyplácí se mít dlouho otevřené dveře ani u ledničky, ale ani u mrazáku. Nejen, že to má negativní dopad na teplotu v lednici, ale zároveň to má dopad na objem spotřebované elektřiny. A zhoršuje se tím i výkon chlazení.