Jak zpracovat jablka na různé způsoby?
Sezóna jablek a hrušek začíná, a pokud máte na zahradě více těchto ovocných stromů, máte se na co těšit. Pokud už máte dost vše jablkových koláčů a štrůdlů, ukážeme vám i další způsoby, jak jablka zpracovat. A to i tak, že je budete moci využít i v zimě.
Jablka patří mezi ovoce s největším množství vitaminu. I proto byste je rozhodně neměli nechat uhnít popadané na zemi. Zatímco klasickou formou zpracování jsou nejrůznější koláče, buchty, štrůdly nebo smoothies, existují i jiné způsoby, jak jablka konzervovat. Když si je teď dobře zpracuje, v zimě jako když najdete.
Sušená jablíčka
Oblíbené křížaly jsou výhodným způsobem, jak bez velké práce využít jablka a uchovat v nich většinu živin i vitaminů. Sušička na ovoce je nejlepší volbou, křížaly ale zvládnete udělat i klasicky v troubě. Křížaly jsou také perfektní náhradou za sladkosti, protože jsou dostatečně sladké. Pokud tedy máte děti, rozhodně sušená jablka oceníte vy i oni.
Přečtěte si také: CO JE VLASTNĚ BURČÁK?
Strouhaná jablka
Jste milovníci štrůdlu a chcete si ho dopřávat i v zimě z vašich domácích jablek? Pak není nic jednoduššího, než jablkovou směs zavařit. Jedná se o jednorázovou práci, při které jablka nastrouháte a zacukrujete, jako byste je chystali na štrůdl. Poté je ovšem umístíte do zavařovacích sklenic a zavaříte. Poté budete mít zásobu instantní směsi neustále po ruce, takže vám poté stačí vždy udělat jen listové těsto.
Přesnídávky
Podobný postup vás čeká při tvorbě domácí přesnídávky. Jablka si opět oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a duste doměkka. Jablka lehce oslaďte, a to buď klasickým cukrem, nebo sirupem. Poté jablíčka rozmixujte a přelijte do zavařovacích sklenic a zavařujte asi dvacet minut.