Víte, jak se správně starat o dřevěné nádobí?
Dřevěné vařečky a prkénka na krájení má doma asi každý, ale trend využití dřeva i na další druhy nádobí roste. Věděli jste, že i dřevěné nádobí vyžaduje speciální péči, aby pořád vypadalo jako nové?
Je dřevo hygienické?
Dřevěné nádobí je velmi praktické a navíc vypadá v domácnosti stylově. V případě prkének na krájení jsou navíc hygienicky bezpečnější než ta plastová. Právě dřevo má přirozenou schopnost bojovat s působením bakterií, které ulpívají na nádobí z krájení jídla.
Z toho důvodů, že se prkénka často stýkají se syrovým masem a následně bakteriemi, je potřeba o ně pečovat.
Nesušte dřevo na sílu!
Nádobí ze dřeva byste měli okamžitě po použití očistit. Dřevo totiž velmi rychle nasakuje tekutiny, čímž se může také obarvit. Zároveň ho nedávejte do myčky, ale pouze umyjte vodou za použití přípravku na nádobí.
Poté nádobí nechte pořádně proschnout a nesnažte se tento proces nijak urychlovat. Pokud dáte dřevo na radiátor nebo do trouby, může velmi rychle dojít k jeho popraskání.
Co na skvrny?
Pokud se vám přes veškerou snahu na dřevěném nádobí vytvoří barevné skvrny, můžete se bukové a březové produkty pokusit vyvařit. Opět dávejte pozor na popraskání dřeva. Řešením je také použití klasického octu, který vám prkénko i vydezinfikuje. Posloužit vám může také citron.
Pokud vlastníte dekorativní dřevěné nádobí, mažte ho pravidelně jedlým olejem, který zajistí, že se vám bude stále lesknout a nevyschne.
Přečtěte si také: Ocet jako spolehlivý pomocník v domácnosti.