Výhody a nevýhody litinových hrnců
Investovat do kuchyňského vybavení, to není zrovna snadná záležitost. Člověk si řekne, že nakoupí to, co mu jako první padne do oka, bohužel trh je doslova nasycený různými druhy nádobí. Zejména při výběru hrnců si drtivá většina z nás opravdu neví rady. Rozhodli jsme se vám proto pomoct s výběrem právě hrnců jako takových. Zaměřme se nyní na litinové hrnce, které jsou v současně době poměrně populární proto, že nás po finanční stránce nezruinují.
Vybrat si vhodné hrnce do kuchyně, to opravdu není nic snadného. Člověk touží po kvalitním produktu, zároveň však nemá zájem o to, aby ho obyčejné hrnce dostali do tíživé finanční situace.
Pojďme se nyní zaměřit konkrétně na litinové hrnce, které nás po finanční stránce nezruinují, přesto si za poměrně nízkou cenu pořídíte kvalitu s kořeny až ve 14.století.
Než přejdeme k výhodám a nevýhodám litinových hrnců, je nutné si říct, že existují dva druhy litinového nádobí. Konkrétně existuje nádobí ze surové litiny, které jsou trochu náročnější na údržbu. Dále existuje nádobí ze smaltové litiny, která se chová jako surová litina, jen je trochu odolnější díky smaltu.
Výhody litinových hrnců
Přejděme však ke konkrétním výhodám a nevýhodám. Začneme tím pozitivním, a sice výhodami. Litinové hrnce jsou poměrně odolné vůči tlaku. Nádobí je navíc vhodné na všechny typy sporáků, nezáleží tedy na tom, jestli máte sporák plynový nebo máte sklokeramickou desku.
O litinových hrncích lze také říct, že jejich mechanická odolnost je velmi vysoká, stejně dobrá je i distribuce a akumulace tepla. Litinové hrnce se díky svým pozitivním vlastnostem využívají zejména na dlouhé a pomalé vaření.
Nevýhody litinových hrnců
Nevýhodou je zejména větší hmotnost (litinové hrnce nepatří k nejlehčím) a také křehkost. I náročnější údržba je bohužel jednou z nevýhod.